Egy töltéssel 790 kilométert tett meg egy Hyundai Kona Electric


A Hyundai vezető elektromobilitási szerepe most újabb mérföldkőhöz érkezett azáltal, hogy a vállalat spanyol tesztcsapata a Kona Electric egy példányával városi környezetben összesen 790 kilométert tett meg egyetlen töltéssel.  

Az El PAÍS Motor tesztcsapatának sikerült ezt a 790 kilométeres távolságot egy teljesen elektromos járművel nyílt forgalomban újratöltés nélkül megtenni, amivel 130 kilométerrel túllépte az eddigi jóváhagyott 660 kilométeres városi hatótávot.

A túra az INSIA (a Madridi Közösség Autóipari Kutatóintézete) székhelyéről indult, amely testület a jármű töltése után a töltőnyílás lezárása után igazolta a teszt hitelességét. Ezek után a Kona Electric az M-30-as úton haladt, ami a madridi körgyűrű, amelyhez az INSIA hozzáadta az ellenőrző szervezet központjához az indulási és érkezési útvonalat is.

A 64 kWh-s akkumulátorral szerelt Hyundai Kona Electric összesen 15 órát és 17 percet haladt Madrid nyílt forgalmával. Ez idő alatt 790 kilométert tett meg 8,2 kWh/100 km átlagfogyasztással, ami jóval alacsonyabb, mint a WLTP-ciklus által meghatározott 14,7 kWh/100 km-es normál érték. Eközben a jármű átlagsebessége 52,19 km/óra volt.

Az ehhez a teszthez használt 150 kW/204 lóerős Kona Electric módosítások nélküli teljesen alapfelszereltségű változat volt, amit a teszt során három tesztvezetőből álló csapat egymást felváltva vezetett több mint 15 órán keresztül azért, hogy elérje az autó hatótávjának határait.

„Ezzel a rekordkísérlettel bebizonyosodott, hogy a Hyundai Kona Electric a hétköznapokra is alkalmas elektromos autó” – mondta Leopoldo Satrustegui, a Hyundai Motor Espana igazgatója. „Szeretnék gratulálni és megköszönni mindazoknak az erőfeszítéseket, akik ezen a hatótávteszten részt vettek, amely megmutatta, hogy a Hyundai az elektromos mobilitás vezető márkája, és a Kona Electric egy nagyon hatékony modell. A rekordot követően Egy Hyundai Kona Electric vásárlásakor a hatótáv nem lehet többé ok az elutasításra.