A Hyundai saját chipet gyártana


A Hyundai csoport saját félvezető chipet készül fejleszteni azért, hogy az autógyártó kiszolgáltatottságát csökkentse a külső chipgyártó vállalatok termelési nehézségeitől. 

A Hyundai Motor Group alkatrészgyártó leányvállalata, a Hyundai Mobis kulcsfontosságú szerepet fog játszani az autógyártó konglomerátum saját fejlesztésű félvezető chipgyártási terveiben. A Hyundai ugyanis azt tervezi, hogy az év utolsó negyedévében eredeti üzleti terveinek megfelelő mennyiségű autót fog leszállítani ügyfeleinek, valamint emellett jövőre az idei év termelési veszteségeit is pótolni tudja. 

A Hyundai Motor saját chipgyártási terveiről a vállalat amerikai részlegének vezetője, Jose Munoz beszélt nemrég a Reutersnek. A félvezető chipek jelenleg is elhúzódó globális hiánya ugyanis több más autógyártóval együtt a Hyundait is arra kényszerítette, hogy hogy termelését időszakosan felfüggessze. A krízis részben a laptopok és más elektronikai termékek pandémia alatt megnövekedett keresletének ugrásszerű növekedésével függ össze és az autógyártók termelésének kényszerű csökkentéséhez vezetett. Az elemzők szerint ez a probléma még a jövő évre is áthúzódhat.

A Hyundai szerint azonban a nehezén már túlvannak. Jose Munoz elmondta, hogy a vállalat legnehezebb hónapja augusztus és szeptember volt. „A chipgyártók nagyon-nagyon gyorsan reagálnak" – mondta Munoz a Reutersnek. „De a mi esetünkben a csoporton belül is szeretnénk saját chipeket fejleszteni, így egy kicsit kevésbé tudunk függővé válni egy ilyen helyzetben. Ez rengeteg befektetést és időt igényel, de dolgozunk rajta.” Munoz hozzátette, hogy a márka Hyundai Mobis alkatrészekkel foglalkozó leányvállalata fontos szerepet játszana a saját chipek fejlesztésében.

„Az ellátás biztosításának képessége lehet a sikeres gyártók megkülönböztető jellemzője, amelyek túlélik az ipar felfordulását és konszolidációját" – mondta Bob Leigh, a Real-Time Innovations kereskedelmi piacok piacvezetési fejlesztési igazgatója. „Valószínűbb, hogy az autógyártók felvásárolják és/vagy együttműködnek azokkal a cégekkel, amelyek képesek biztosítani az ellátást. Ez a hiány azonban arra ösztönzi az ipart, hogy olyan új chiptechnológiákat dolgozzon ki, amelyek gazdaságosabbak.”