A Hyundai Motor 2045-re megvalósítja a teljes szénsemlegességet


  • • A Hyundai Motor 2045-re megvalósítja a teljes szénsemlegességet
  • • A Hyundai holisztikus szemlélete három fő pilléren nyugszik: ezek a tiszta mobilitás, az új generációs platformok, és a zöld energia
  • • A Hyundai 2035-től beszünteti belső égésű motorral szerelt járműveinek európai értékesítését
  • • A Hyundai az IAA autókiállításon mutatja be leendő akkumulátoros elektromos járművének (BEV), illetve tisztán elektromos robottaxijának az előtanulmányát, továbbá illusztrálja hidrogén értékláncát a látogatók és a digitális résztvevők számára.

A Hyundai Motor Company a mai napon, az IAA Mobility 2021 kiállításon bejelentette, hogy 2045-re el kívánja érni a szénsemlegességet.

A vállalat szénsemlegességének elérését támogató, integrált stratégia három pilléren nyugszik: ezek a tiszta mobilitás, az új generációs platformok, és a zöld energia. A Hyundai a németországi Münchenben, szeptember 6-12. között zajló IAA kiállításon felvonultatja elektromos járműveinek teljes kínálatát, valamint bemutatja a pozitív energián alapuló haladást támogató, legújabb megoldásait.

„A vállalat 'Emberiséget szolgáló fejlődés' jövőképének égisze alatt a Hyundai Motor arra törekszik, hogy azt tegye, ami a legjobb a világnak.” – mondta Jaehoon (Jay) Chang, a Hyundai Motor Company elnök-vezérigazgatója. „A klímaváltozás olyan megkérdőjelezhetetlen kihívás, amely mindenkitől maximális és azonnali figyelmet követel. A Hyundai Motor elkötelezi magát amellett, hogy 2045-re termékeit és tevékenységeit világszerte szénsemlegessé tegye. Olyan, tisztább közlekedési és zöldebb energia megoldásokba fektetünk be, amelyekkel fenntarthatóbb, mindenki számára jobb jövőt teremthetünk.”

Az IAA látogatói a müncheni kiállítási központ, a Messe München A1-es csarnokában találják meg a Hyundai Motor standját, ahol a vállalat akkumulátoros elektromos (BEV) tanulmányautókat, egy tisztán elektromos robottaxit, valamint a hidrogén értékláncot szemléltető illusztrációkat mutat be.

Az IAA vendégei a Hyundai Blue Lane szolgáltatása segítségével juthatnak el az esemény különböző helyszíneire, egyben megismerve a márka legújabb tiszta mobilitási járműveit, az IONIQ 5-től a NEXO-n és a KONA EV-n át az Elec City üzemanyagcellás buszig.

A Hyundai IAA-s jelenléte digitális formában is megtapasztalható. A sajtókonferencián készülő videó megtekinthető lesz a Hyundai Motor globális YouTube csatornáján.

„Az új helyszínen, hibrid élő/digitális formátumban megvalósuló idei IAA teljesen eltér a korábbiaktól; nagy örömünkre szolgál, hogy ismét kiállítóként vehetünk részt az autószalonon.” – mondta Michael Cole, a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója. „Izgatottan osztjuk meg látogatóinkkal a vállalat jövőképét, amely túlmutat az autóipari mobilitáson. Ezen túlmenően vázoljuk azon elképzeléseinket, amelyeken keresztül hozzá kívánunk járulni a szénsemleges társadalom megvalósításához: ez a célkitűzés mindennél fontosabb, hiszen bolygónk jövője a tét!”


A szénsemlegességhez vezető út

Az idei IAA kiállításon a Hyundai Motor bejelentette, hogy 2040-ra a 2019-es értéknél 75 százalékkal alacsonyabbra kívánja csökkenteni tevékenységeinek szénkibocsátását, 2045-re pedig globális termékei és tevékenységei terén el kívánja érni a teljes szénsemlegességet.

A Hyundai Motor szénsemlegességének elérését támogató, integrált, többdimenziós stratégia három pilléren nyugszik: ezek a tiszta mobilitású modellek kínálatának bővítése, az új generációs platformok fejlesztése, valamint a zöld energiához kapcsolódó megoldások és technológiák támogatása.


1. pillér: Tiszta mobilitás

A Hyundai Motor 1991-ben mutatta be első elektromosjármű-tanulmányát. A vállalat azóta a tiszta mobilitás terén vállalt vezető szerepének köszönhetően komoly lépéseket tett a szénkibocsátás csökkentése felé.

A Hyundai Motor kötelezettséget vállalt arra, hogy az elkövetkező években fokozatosan növelje a zéró károsanyag-kibocsátású járművek (ZEV) részesedését eladásaiból. 2030-ra vállalat globális gépjármű-forgalmának 30 százalékát kívánja ZEV gépkocsikkal lefedni, 2040-re pedig a Hyundai várakozásai szerint az összeladások 80 százalékát fogják kitenni az akkumulátoros elektromos (BEV) és üzemanyagcellás-elektromos (FCEV) járművek.

Ami a Hyundai regionális teljesítményét illeti, a vállalat 2035-től kizárólag ZEV járműveket kíván értékesíteni Európában. 2040-re a cég összes elsődleges piacáról kivezeti az ásványi üzemanyagokkal működő járműveket, támogatandó a tiszta mobilitásra történő átállást.


Akkumulátoros elektromos járművek (BEV)

A Hyundai Motor 2020 augusztusában indította útjára új, kifejezetten tisztán elektromos járműveket felsorakoztató IONIQ márkáját, mint a márka villamosított mobilitás iránti elhivatottságának jelképét. A Hyundai Motor Company anyavállalata, az Hyundai Motor Group még ugyanabban az évben bemutatta a kifejezetten akkumulátoros elektromos járművekhez kifejlesztett elektromos, globális moduláris platformját (E-GMP).

A 2021 februárjában bemutatott Hyundai IONIQ 5 a márka első olyan akkumulátoros elektromos járműve, amely ezt az E-GMP architektúrát alkalmazza. Az IONIQ 5 fenntartható megoldásaival és innovatív funkcionalitásával – a 400 / 800 voltos multi-töltési rendszertől kezdve a járműből-a-fogyasztóra (V2L) funkcióig – új mércét állított az elektromobilitás életstílusának.

A Hyundai az IAA kiállításon ismerteti az FCEV személyjárművekre vonatkozó, rövid- és középtávú elképzeléseit. 2023-ban bemutatkozik a továbbfejlesztett NEXO, valamint egy hidrogén üzemű buszlimuzin (MPV) modell. A Hyundai 2025 után tervezi egy nagyméretű üzemanyagcellás szabadidőjármű bevezetését.

A Hyundai Motor emellett a legváltozatosabb mobilitási flották, illetve a mobilitáson túlmutató, egyéb felhasználási területek számára teszi elérhetővé üzemanyagcellás erőforrásait.


2. pillér: új generációs platformok

A Hyundai Motor élvonalbeli eredményeket ért el az új generációs közlekedési platformok fejlesztése terén. Többek között innovatív mobilitási megoldásokat dolgozott ki, a városi légi közlekedési eszközöktől (UAM) az autonóm járművekig, ezzel növelve a szénlábnyom nélküli mobilitás szabadságát. Ezek a platformok a vállalat 'Emberiséget szolgáló fejlődés' jövőképével is egybevágnak, demonstrálva a Hyundai azon elköteleződését, hogy élhetőbb városi környezetet teremtsen az eljövendő generációk számára.


IONIQ 5 alapú robottaxi

A Hyundai Motor az IAA Mobility 2021 kiállítás alkalmából első ízben enged betekintést úttörő robottaxijába. A Hyundai az autonóm mobilitási technológiák globális piacának vezető szereplőjével, a Motional vállalattal közösen fejleszti az IONIQ 5 alapjaira épülő, SAE 4. szintű önvezetésre képes járművet.

A Hyundai legújabb, kifejezetten akkumulátoros elektromos járműnek fejlesztett típusát fejlett szenzorcsomaggal kiegészítő robottaxi kialakításában hangsúlyosan érvényesül a technológia, beleértve az autonóm működtetést lehetővé tevő innovatív megoldásokat. A fedélzeten található, utasközpontú kezelőfelületek lehetővé teszik az utasok számára, hogy menet közben ösztönös módon kapcsolatot teremtsenek járművükkel. A Motional IONIQ 5 alapú robottaxijai 2023-tól, a vállalat teljesen autonóm fuvarszolgáltatása keretében szállítják majd a fizető utasokat.