Lada Niva kapott egy újabb ráncfelvarrást 2020-ra.


  • • A 43 éve gyártásban lévő terepjáró nagyot változott, az újba végre jó lesz beülni

 A Lada Niva (újabb nevén 4x4) 1977 óta tartó karrierje során a külső dizájn csak minimálisan változott: először a vízszintes hátsó lámpákat cserélték le a 90-es években függőlegesekre, aztán pár éve megjelent a módosított oldalablak, tükör, irányjelző és hűtőmaszk, most pedig ködlámpák költöztek az első lökhárítóba.

Azonban a belső tér mindvégig megmaradt olcsó hatásúnak és gyenge minőségűnek, amin most változtat a 2020-ra időzített modellfrissítés. Teljesen új műszerfalat kapott az orosz terepjáró, áttervezték a légkondicionáló rendszert, hogy hatékonyabbá váljon az utastér temperálása és szellőztetése (korábban a hajtógáz EU-s megfelelőségével is gond volt).

Ezen kívül nagyobb lett a kesztyűtartó, a kardánbokszban pohártartókat és egy apró tárgyak tárolására alkalmas rekeszt alakítottak ki. Vadonatújak az ülések és az analóg műszerek, ráadásul van már vészhelyzeti segélyhívó rendszer is, de sajnos légzsákot továbbra sem találni sem a vezető, sem az utas oldalon. A jobban felszerelt Urban csomagos példányokban ülésfűtés és elektromos ablakemelés azért lesz.

Ami nem változott, az a hajtáslánc. A meghajtásról a régi 1,7 literes benzinmotor gondoskodik 82 lóerővel, ami az állandó összkerékhajtás miatt csak mérsékelt menetteljesítményekhez elég: 0-100 km/órára 17 másodpercig tart a gyorsulás, a végsebesség 142 km/óra.

forrás: origo.hu