Jól fogynak az új Ladák, pörög az orosz gyártóAz elmúlt negyedévet a korábbiaknál jobb teljesítménnyel zárta a vállalat, ami elsősorban az új Vesta-modelleknek köszönhető.


Az idei esztendő első negyedévében egész pontosan 79 114 járművet hozott forgalomba Oroszországban az AvtoVAZ, ami 29 százalékos növekedést jelent. A vállalat szerint ez elsősorban annak köszönhető, hogy az új Lada-modellek, a Vesta szedán, a Vesta kombi és a Vesta SW Cross pozitív fogadtatásra leltek. A gyártó egyébként nemcsak a hazai piacán javított korábbi eredményén: az első negyedévben 7 861 autót exportált, ami 25,1 százalékos növekedésről tesz tanúbizonyságot.


Az AvtoVAZ első negyedéves bevétele 64,8 milliárd rubel volt, 609 millió rubeles nettó nyereség mellett. Összehasonlításképp, 2017 első három hónapjában még 2,8 milliárd rubeles veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a vállalat. Ez volt egyébként a mostanság az adóssága csökkentésével foglalkozó AvtoVAZ első nyereséges negyedéve azóta, hogy 2016-ban megkezdte a negyedéves eredmények publikálását.


Április közepén jelentették be, hogy június 1-től új elnöke lesz az orosz piacon mintegy 20 százalékos részesedéssel rendelkező cégnek: Yves Karakatzanis a román Renaulttól érkezik az AvtoVAZ-hoz, a jelenlegi elnök Nicolas Maure pedig a Renault eurázsiai régióját fogja vezetni.


Forrás: hvg.hu